Bug reports connected to the following components:

— Application control (HIPS); 
— Firewall (FW); 
— System Watcher (SW); 
— Intrusion detection system (IDS); 
— Trusted applications manager (TAM) 
— Webcam access; 
— Audio control; 
— System changes control. 
— Software Update and Software Cleaner. 
 
i| Please note that in products KFA\KAV only System Watcher is avaliable.

 

 Please write in this topic only about the problems that suits the list of components!

General requirements for bug-reports are written in Section 2 of testing guide.

 

All inappropriate messages will be deleted!

!| ALWAYS add traces (product

  • Real system:

    Windows 10 64-bit, Version 1803

    KIS 20.0.0.318 de app + drv verifier enabled

    Reproduction steps:

    1. Open network monitor
    2. go to open ports
    3. rightclick on Kaspersky Anti-Virus(one of the open ports) -> Networkrules for the Programm
    4. Now you can change all the Application Controll rules for Kaspersky Anti-Virus

    Actual result:

    You can change the rules for Kaspersky Anti-Virus

    Expected Result:

    You shouldnt be able to change the rules since you cant access them through application controll

    I considered this a bug since the rules arent accessible over application controll.

  • Windows 10 Pro Build 17134 EN All update KTS 20.0.0.454

    Reproduction steps:

    1. Run Total Uninstall 6.
    2. Run process uninstall SoftEther VPN.

    Actual result:

    Process uninstall SoftEther VPN not start.

    Expected Result:

    Uninstall SoftEther VPN successfully.

  • Reproduction steps:

    1.- Settings -> Application Control -> Manage Resources

    2.- Select Personal Data -> User Files

    3.- Add -> Category -> type "PROTECTED FOLDERS" -> Add

    4.- Select PROTECTED FOLDERS

    5.- Add -> File or Folder -> Select

    Actual result:

    Only appears Desktop icon to be selected, I can't browse over the user and system hard disks folders structure.

    Expected Result:

    All the user and system hard disks and folders structure should appear to select.

    Screen-shots: https://cloud.qainfo.ru/apps/gallery/s/ZDAKP7OjPiIvUDE#

  • 2

    Reproduction steps:

    after installing the new build i got a warning that to protect the audio i have to reboot , while i exited KIS for other reason and run it again the warning is gone . i added traces and picture in the link

    Actual result:

    pic : https://cloud.qainfo.ru/s/xOnUP9xkC9nEMWx

    Expected Result:

  • Reproduction steps:

    0.- Install VLC 3.0.4 x64

    1.- Enable TAM

    2.- Open an audio mp3 file

    3.- VLC takes more than 30 seconds to open and start to reproduce the mp3 file

    4.- If You close VLC and try again, will open fast, but with every new session, or in the same session after some time, again You may get slowdown execution VLC.

    I'm not getting this behaviour with all applications + TAM enabled, but probably it is reproducible with others.

    I already reported this behaviour some years ago during beta testing of previous build of Kaspersky KIS/KTS.

    Actual result:

    VLC takes more than 30 seconds to open.

    Expected Result:

    VLC should open in about 1 ~ 2 seconds.

  • Reproduction steps:

    0.- Enable TAM.

    1.- Run the following ps1 script file Hello World.ps1:

    Write-Host "Hello World"
    Write-Host "Press any key to continue ..."
    $x = $host.UI.RawUI.ReadKey("NoEcho,IncludeKeyDown")

    Actual result:

    KTS2020 moves it to Low Restricted group and allows execution.

    Screen-shot: https://cloud.qainfo.ru/s/7b80TMnGolxXW7V

    Expected Result:

    Script ps1 files should be blocked by TAM upon execution. I also reported this issue in previous beta testing and it was fixed... unless the policy to execute ps1 scripts had change?

  • Virtual PC:

    VMWare Workstation 15 Player

    Windows 10 x64 Version: 1809

    KTS 20.0.1.780 de app + drv verifier enabled

    Tried to close a process with application controll and got weird message.

    Message said "Static Static"

    I still dont realy understand how to add an image here so i simply attached the screenshot.

  • Reproduction steps:

    1.- Installed KTS2020 b20.0.7.895.

    2.- Updated and reboot the system.

    3.- I clicked in [Enable] button in TAM settings.

    Actual result:

    My system got very unresponsive and slow, don't know it changed the priority of the analysis, but I even had to Pause Protection, and even though it consuming high CPU- Opening windows and applications takes long, even opening Windows Task Manager. I even can't finish the analysis and enable it.

    When I clicked in Stop TAM analysis it takes long and after that I got dumps...

    Screen-shots: https://cloud.qainfo.ru/apps/gallery/s/MM8jEUunAq5rlS1#

    Expected Result:

    This behaviour in TAM analysis was not there in previous RC.

    I will try to collect traces during TAM analysis later when not using the system... 

  • Reproduction steps:

    1.- Install KTS2020.

    2.- Update signatures.

    3.- Disabled App + Drv Verif. and rebooted the system.

    4.- Activated TAM via button [Enable] (NOT VIA THE SCAN OF ALL SYSTEM APPLICATIONS), and the pre-analysis started.

    Actual result:

    The pre-activation analysis is extremely slow and took more than 6 hours and half, I'm getting this issue since the last 2 or 3 K2020 beta builds, but not with previous.

    During this analysis my system becomes unusable AT ALL! can't open many applications, others running get freezes, I even can't open Windows Task Manager to check the performance usage.

    During the analysis I also got a dump, but this is not the issue I'm reporting in this post, because I know other tester has already reported it.

    I have Windows 10 Windows Search service disabled, also Superfetch disabled (because I use SSD drives), don't know if TAM pre-activation analysis uses those system services.

    Expected Result:

    A 2~3 hours long (as maximum) TAM pre-activation analysis while I can work normally with my system, as before, in previous 2020 builds and versions K2018 & k2019.

    Attached FULL TRACES + 1 dump during TAM pre-activation collected for near 7 hours -> more than 20GB of compressed data...

  • Windows 10 x64 Version: 1809

    KTS 20.0.10.954 de app + drv verifier enabled

    Reproduction steps:

    I started the TAM full system analysis, i know its reported in different cases, but yeah.

    It slows down my system, programs take very long 5-15min+ to start, if they react at all, after a while the gui crashed, i had cases of failed dump writing attempts, sadly didnt record that. But no dumps were written.

    I wasnt able to restart the gui, it just didnt load.

    I tried to restart the system, but had to force a restart after about 20min.

    These traces are from my second attempt.

    On the attempt before i had the same behaviour and the failed dump writing attempts, which crashed/restarted avp.exe.

    The traces are from short before i started the analysis until i forced a shutdown becauses windows was stuck in the its restarting screen.

Looks like your connection to Beta Testing was lost, please wait while we try to reconnect.